vineri, 24 februarie 2012

Recenzie (5) Angelologia de Danielle Trussoni

Nu o sa va mint. Am fost foarte iluzionata cand am inceput cartea aceasta pe care m-am decis sa o citesc in special datorita recomandarilor si criticilor pozitive pe care le-a primit din partea unor publicatii prestigioase precum Publishers Weekly sau The New York Times, iar faptul ca a fost tradusa in 31 de tari a inclinat balanta in favoarea cartii, in mod decisiv. 

Ei bine, pe parcurs ce avansam cu lectura, am inceput sa experimentez tot felul de sentimente contradictorii. Ceea ce apreciam la aceasta carte, imi si displacea in acelasi timp. Munca de documentare depusa de autoare s-a dovedit absolut impresionanta. Detaliile despre angelologie, ierarhii de ingeri, istorie, mituri, m-au facut sa ma gandesc la cat de multa munca de cercetare s-a depus pentru scrierea acestei carti. Insa va spun sincer ca, la un moment dat, toate aceste detalii au devenit plictisitoare pentru ca au captat o buna parte din poveste, in defavoarea actiunii si a suspansului.

Personajele mi-au starnit aceleasi sentimente confuze. Eroina cartii, tanara maicuta Evangeline, a fost slab conturata si a avut o importanta mai mica in desfasurarea evenimentelor decat oricare alt personaj. Iar celelate personaje aflate de partea binelui, ma refer aici in special la bunica Evangelinei, Gabriella si la prietena din tinerete a acesteia si viitoarea maicuta, Celestine, au avut o pozitie destul de confuza, pana la clarificarea acesteia, la finalul cartii. Dintre toate, personajul meu favorit a fost maleficul nefilim Percival Grigori, care si-a mentinut caracterul negativ pe tot parcursul cartii, fiind si cel mai bine conturat personaj.

Totusi, sa va spun despre ce este vorba in aceasta carte si sa va las pe voi sa hotarati daca subiectul este destul de atractiv incat sa va capteze atentia.
Asadar, avem in fata o lupta crancena care se poarta de secole intre societatea angelologilor si nefilimii, care sunt o categorie a ingerilor cazuti, rezultati din impreunarea Veghetorilor (ingeri trimisi de Divinitate pentru a veghea asupra oamenilor pe pamant) si oameni. Nefilimii sunt in cautatea unui obiect aflat in posesia angelologilor, care este capabil de a le reda puterile nebanuite si de a-i vindeca de plaga care ii afecteaza pe cei din neamul lor, inclusiv pe ambitiosul Percival Grigori.
In aceasta lupta ajunge implicata fara voia sa, tanara maicuta Evangeline, si asta deoarece bunica ei, un foarte cunoscut angelolog, impreuna cu una din maicutele de la manastirea St. Rose, au fost implicate la randul lor in descoperirea si ascunderea acestui obiect.

Multe secrete vor iesi la iveala iar lucrurile se vor precipita odata cu atacul nefilimilor asupra manastirii. Spre sfarsitul cartii avem parte si de o confruntare directa intre cele doua tabere, iar finalul, exceptand faptul ca este destul de abrupt si putin exagerat, te lasa cu sentimentul ca lipsesc cateva pagini. Trebuie sa stiti insa ca va exista o continuare a cartii si probabil acesta a si fost sentimentul pe care scriitoarea a dorit sa il starneasca; acela de "va urma...".

Recunosc, am avut asteptari foarte ridicate iar cartea nu s-a ridicat la nivelul lor. Insa va sfatuiesc ca niciodata sa nu va lasati influentati in alegerea unei carti de o singura parere. Ceea ce pe mine nu m-a impresionat, poate pentru dumneavoastra va fi una din cele mai bune carti citite. Asadar, daca aveti ocazia sa cititi aceasta carte, nu ezitati si impartasiti-mi si mie parerile voastre!

Un material de Roman Diana.

4 comentarii:

  1. Imi place recenzia, iar cartea mi se pare foarte interesanta. Fara doar si poate trebuie sa ii fac loc in biblioteca mea :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca iti place recenzia si ca ti-am starnit interesul pentru carte. Incerc sa fiu cat mai sincera cand vorbesc despre cartile citite, chiar daca parerea mea nu este intotdeauna favorabila cartii respective. Consider ca cititorii mei merita opinii oneste, pentru a se putea decide in privinta achizitionarii/lecturarii acestor carti :) Daca reusesti sa citesti cartea asta, te astept cu opinii!

      Ștergere
  2. Imi place mult recenzia ta. Cartea mi se pare interesanta si cred ca o voi citi si eu in viitorul apropiat.

    RăspundețiȘtergere
  3. http://casaderecenzii.blogspot.com/2012/03/concurs.html

    Organizez un concurs. Mi-ar parea bine daca ai participa :)

    RăspundețiȘtergere