miercuri, 15 februarie 2012

Recenzie (4) Fiicele Ierusalimului de Charlotte Mendelson

Fiicele Ierusalimului sau foarte complicata viata a familiei Lux, pentru ca romanul are in centrul atentiei aceasta familie aparent obisnuita si perfecta. Dar doar pana in momentul in care ajungi sa ii cunosti.

Tatal, Victor Lux, este profesor universitar si decan-senior la Universitatea Oxford, care se afla in fata celei mai mari provocari din cariera sa, urmand sa tina un discurs in fata celor mai importanti universitari. Sotia sa, Jean Lux, cu "doar" 20 de ani mai tanara decat el, este bibliotecara la aceasi universitate si viseaza mai mult de la viata decat un sot care o ignora si doua fiice dificile, nemultumiri care o determina sa i se destainuie celei mai bune prietene. Eva, fiica de 16 ani, este o fiinta dificila si frustrata insa foarte inteligenta, dar totodata invidioasa pe sora ei mai mica, care este rasfatata parintilor, Phoebe, caci despre ea este vorba, care la 13 este razgaiata, fumeaza, bea si ocazional se si drogheaza. Si sa nu uitam de mai sus amintita prietena a lui Jean, Helena, cea care detine un secret capabil sa schimbe vietile tuturor membrilor familiei Lux.

In acest context apare profesorul Raymond Snown, vechiul rival al lui Victor, care incepe sa ii puna in pericol sustinerea viitorului discurs. Treptat, Raymond o sa ajunga sa aiba legaturi cu fiecare membru de familie, fara ca ceilalti sa fie constienti de acest lucru. O relatie mai veche il leaga deja de Jean, alaturi de care a avut o aventura chiar in timp  ce aceasta se afla la inceputul relatiei sale cu actualul sot. 

As putea sa continui sa va relatez si alte detalii, insa va las pe voi sa descoperiti cum ajunge Raymond sa se lege de cele doua fete Lux, ce deznodamant va avea rivalitatea dintre surori, care este secretul Helenei, daca va iesi el la iveala sau daca va influenta cu ceva "armonia" din familia Lux, daca va reusi Victor sa isi tina mult doritul discurs si daca acesta va decurge fara incidente si nu in ultimul rand, daca va reusi Jean sa obtina mai mult de la viata.

Va recomand aceasta carte deoarece are un limbaj usor de urmarit, umor, la care se adauga personajele complexe si actiunea neprevazuta. Romanul este deja distins cu doua premii: John Llewellyn Rhys Prize in 2003 si Somerset Maugham Award in 2004.

Un material de Roman Diana.

Un comentariu: