luni, 6 februarie 2012

Recenzie (2): Sfidarea de Suzanne Collins


Dupa ce ne-am revenit de pe urma bucuriei cauzata de faptul ca rebela Katniss a gasit o cale de a se metine in viata atat pe ea cat si pe Peeta in cadrul ultimei editii a Jocurilor Foamei, in ceea ce a fost interpretat ca o sfidare adusa Capitoliului si regulilor impuse de catre acesta, in cel de-al doilea volum cu titlu sugestiv, Sfidarea, ajungem sa intelegem ca nici o actiune impotriva vointei dictatorului nu va ramane nepedepsita.

Intoarsa acasa in Districtul 12, in noua sa locuinta din cartierul Invingatorilor, Katniss se pregateste sa ia parte la Turneul Triumfal alaturi de Peeta, care presupune vizitarea Districtelor de catre invingatori. O vizita neasteptata a presedintelui Snow o avertizeaza ca datorita gestului sau de sfidare din ultimele jocuri, s-au iscat cateva actiuni de protest la adresa Capitoliului, iar datoria ei, in urma amenintarilor presedintelui, este de a pune capat acestor actiuni, ceea ce inseamna implicit, continuarea saradei indragostitilor cu inca si mai mult patos pentru ca gestul sau sa fie atribuit unei indragostite si nu unei rebele.

Atentia eroinei este insa atrasa de apropierea urmatoarelor Jocuri, in cadrul carora ea va urma sa joace rolul mentorului pentru tributurile din districtul sau, alaturi de Peeta, Jocuri care marcheaza al treilea Jubileu al Pacificarii, adica o editie cu totul speciala, organizata la fiecare 25 de ani, in cadrul careia creatorii de joc aduc modificari neasteptate regulilor, cu repercursiuni nebanuite asupra tributurilor.

Lucrurile iau o intorsatura neasteptata in momentul in care presedintele Snow anunta noua regula pentru aceasta editie: tributurile fiecarui district vor fi alese din randul invingatorilor ramasi in viata, pentru a dovedi ca nici cei mai puternici nu se pot impotrivi regulilor impuse de catre Capitoliu. Katniss nu poate sa nu se invinovateasca ca acesta regula sadica este o urmare a actiunilor sale si deci o noua incercare a Capitoliului de a o elimina.

Aceasta scena nu poate sa nu ne duca cu gandul la faptul ca suntem cu totii pionii celor care au puterea de decizie, ca de cele mai multe ori nu putem decat sa ne supunem si sa acceptam la randul nostru decizii incorecte sau repercursiunile unor actiuni care nu ne-au apartinut in mod direct. Frustrarea nascuta din neputinta de a schimba lucrurile si de a ne accepta conditia de pioni, este asemanatoare cu ceea ce trebuie sa fi simtit Katniss in momentul in care a urcat pentru a doua oara in arena.

Citind cel de-al doilea volum al seriei, veti avea placerea de a afla ca tanara eroina nu se va resemna cu rolul atribuit de catre Capitoliu si ca aceasta editie speciala a Jocurilor va purta, de asemenea, amprenta inconfundabila a gaitei zeflemitoare si a arcului cu sageti, facand-o de neuitat.

Un material de Roman Diana.

7 comentarii:

  1. Da, asa este. De mult nu am mai citit o carte atat de captivanta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu siguranta o sa particip. Multumesc ca mi-ai spus. Foarte frumos blogul tau. O sa te adaug la blogroll ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. http://niaharasworld.wordpress.com/2012/02/02/concurs-februarie-2012/ - concurs pe blogul meu daca vrei sa participi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc ca m-ai anuntat! Frumos premiul, imi plac cartile publicate le editura Trei :)

      Ștergere
  4. Dabia am terminat de citit. Frumoasa ca intotdeauna. Am varsat si lacrimi, pot spune :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te vei intrista si mai mult citind ultimul volum. Este inca si mai emotionant decat primele doua, iar autoarea are un dar aparte de a transpune cititorul exact acolo, in mijlocul actiunii!

      Ștergere