luni, 6 februarie 2012

Recenzie (1): Jocurile Foamei de Suzanne Collins


Am ajuns sa savurez seria Jocurile Foamei dupa ce am citit pe spatele primului volum impresia autorului meu preferat, Stephen King, despre aceasta carte, despre care spunea ca este ”o lectura inrobitoare. Pur si simplu nu m-am putut opri”. Asa ca am hotarat ca o carte capabila sa il impresioneze pe “rege”, merita toata atentia mea!

Trebuie sa va spun inca de la inceput ca seria Jocurile Foamei mi-a adus in fata trei din cele mai bune carti pe care le-am citit in ultima vreme. Dupa fiecare capitol am ramas impresionata de imaginatia iesita din comun a autoarei, care ne prezinta o lume viitoare, nascuta din cenusa actualei omeniri, pe nume Panem, al carui teritoriu e situat pe continentul fostei Americi de Nord si care este impartit in 12 districte, fiecare avand propria industrie specifica, aflate toate sub conducerea stricta a opulentului Capitoliu.

Pentru a mentine subordinea districtelor, conducatorii Capitoliului au infiintat monstruoasele Jocuri ale Foamei, care presupun trimiterea a cate doua tributuri din fiecare district, cate o fata si cate un baiat, adica in total 24 de copii, adunati intr-o arena si antrenati sa se ucida pana va ramane un singur invingator, totul fiind transmis in direct, pentru amuzamentul locuitorilor Capitoliului si ca avertisment pentru restul districtelor.

Cu ocazia viitoarei editii a Jocurilor, scriitoarea ne face cunostiinta cu tanara Katniss Everdeen, cea care va reprezenta tributul feminin al Districtului 12, pentru a-si salva surioara aleasa initial si care va imparti aceasta experienta traumatizanta cu Peeta Mellark, tributul masculin al aceluias district.

Ajunsi la Capitoliu, simbolul superficialitatii si opulentei, cu scopul de a fi antrenati si pregatiti pentru a supravietui cat mai mult in cadrul Jocurilor, Katniss si Peeta constientizeaza tot mai mult ca doar unul dintre ei va putea sa supravietuiasca la sfarsitul Jocurilor.

In arena cititorul va fi mereu alaturi de Katniss, ii va simti disperarea de la inceput cand nu reuseste sa dea peste o sursa de apa care i-ar putea garanta supravietuirea, apoi ii va impartasi teama cand este incoltita de echipa profesionistilor hotarati sa o elimine si confuzia cand il descopera pe Peeta printre ei si va empatiza cu durerea si furia pe care ea le simte atunci cand micuta Rue ii moare in brate.

Va reusi Katniss sa supravietuiasca Jocurilor Foamei? Va fi capabila sa il ucida pe Peeta in cazul unei confruntari directe? Va putea trai cu sine stiind ca a fost doar inca o piesa pe tabla de joc a Capitoliului? Deznodamantul Jocurilor il puteti afla doar citind acest captivant prim volum al trilogiei Jocurile Foamei.

Un material de Roman Diana.

2 comentarii:

  1. Superba cartea... am citit-o cu multa placere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. urmeaza zilele acestea si recenzia pentru ultimul volum. este una din cele mai bune serii pe care le-am citit

      Ștergere