duminică, 12 februarie 2012

Imi doresc sa citesc....(1) "Cea mai frumoasa carte din lume si alte povestiri" si "Jurnalul Annei Frank"

Cred ca toti iubitorii de carti am avut cel putin o data sentimentul ca nu ne ajunge nici timpul si nici banii sa citim si sa cumparam toate cartile pe care ne-am dori sa le citim. Cu acest sentiment am decis sa creez aceasta rubrica, in care sa adun toate acele carti pe care mi-au cazut ochii, dar pe care din diverse motive nu am ajuns sa le achizitionez sau sa le citesc. Pentru prima rubrica am ales doua carti despre care am citit multe lucruri frumoase, ambele fiind publicate la editura Humanitas in 2011. Este vorba despre "Cea mai frumoasa carte din lume si alte povestiri", de Eric-Emmanuel Schmitt si despre "Jurnalul Annei Frank".

1. Cea mai frumoasa carte din lume- Eric Emmanuel Schmitt
De ce imi doresc sa citesc aceasta carte? In primul rand din cauza autorului. Auzisem de mult despre geniul acestei personalitati, am fost si la teatrul "Radu Stanca" din Sibiu unde am vazut pusa in scena o opera de-a sa. Ma mai atrage si faptul ca volumul de fata este o colectie de  nuvele, ceea ce imi lasa impresia ca as putea patrunde mai bine in mintea autorului decat daca as citi un roman singular. Adica nu am in fata doar o poveste, am opt.
Ei bine, aceasta carte ne aduce in fata opt povesti de iubire si opt femei. "De la vanzatoarea modesta la miliardara cu trecut misterios, de la sotia dezamagita la amanta sacrificata pentru binele familiei barbatului iubit, de la detinuta politic la printesa nonconformista".
Chipurile dragostei se schimba, insa ramane aceeasi nevoia de fericire.
Aceste povesti aparent simple contin insa o adevarata filosofie de viata, iar fiecare poveste pune in lumina, o noua ipostaza a sufletului feminin.

Detalii carte:
Titlu: Cea mai frumoasa carte din lume si alte povestiri
Autor: Eric Emmanuel- Schmitt
Editura: Humanitas
Traducere: Ileana Cantuniari
An aparitie 2011
Nr. pagini: 208
Pret: 25 lei
Puteti comanda cartea aici.


2. Jurnalul Annei Frank
De ce aceasta carte? Pentru ca intotdeauna m-au atras cartile cu un substrat istoric, cele bazate pe fapte reale, preluate din documente, memorii sau jurnale.
Editura Humanitas ne aduce pentru prima oara in Romania, editia definitiva a jurnalului acestei tinere olandeze, victima a antisemitismului, care si-a petrecut doi ani din viata in teroare, ascunsa intr-o anexa a sediului firmei patronate de tatal sau, in Amsterdamul aflat sub ocupatie nazista si toate acestea pentru a evita deportarea in lagarele de concentrare. In timpul petrecut aici, acest copil de doar 13 ani, a inceput sa scrie un jurnal, preconizand parca importanta sa viitoare. Soarta a facut insa ca, Anna si ceilalti sapte locatari ai Anexei sa fie deportati cu ultimul transport spre lagarul de la Auschwitz. Cat de putin a lipsit sa se salveze! Tatal fetei este singurul supravietuitor al acestei drame, fiind si cel care va face cunoscut lumii intregi, jurnalul fiicei sale.
Mi-ar placea sa citesc acest jurnal, cu toate ca consider ca este ceva foarte intim, insa tinand cont ca tanara sa autoare l-a scris cu gandul ca el va deveni un document important, probabil ca nu as simti ca as face o intruziune in sentimentele sale.  
Imi doresc sa aflu detalii despre acest subiect extra sensibil, antisemitismul si gulagurile de concentrare si prin ochii victimelor, nu doar a cartilor de istorie care relateaza faptele asa cum considera de cuviinta.

Detalii carte:
Titlu: Jurnalul Annei Frank
Editura: Humanitas
Traducere: Gheorghe Nicolaescu
An aparitie: 2011
Nr. pagini: 392
Pret: 42 Lei
Puteti comanda cartea aici.

Voua ce carte v-ar placea sa cititi?

Un material de Roman Diana.

4 comentarii:

  1. Si eu imi doresc mult sa citesc jurnalul Annei Frank. De mult timp imi doresc ca cumpar aceasta carte si nu reusesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt foarte multe carti care merita citite, insa resursele financiare fiind limitate trebuie sa facem alegeri aproape imposibile uneori. Bibliotecile ne pot ajuta in acest sens, pentru cei care citesc mai mult decat pot sa cumpere (ma regasesc aici ;) )

      Ștergere
  2. Pare interesanta.
    Eu mi-as dori sa citesc "Salem's lot", dar din pacate drumurile sunt mega-inzapezite si nu pot ajunge la librarie @.@

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu iti recomand cu caldura "Salem's Lot", asta in cazul in care iti plac cartile cu vampiri si nu te dai in laturi de la putin horror. Tinand cont ca este scrisa de maestrul in domeniu, Stephen King, sa te astepti la pasaje destul de dure cat si explicite. Insa categoric merita citita :)

      Ștergere